top of page

Ron de Ruiter, inspireert vele mensen en dat ook nog voor een goed doel!

Bijgewerkt op: 17 jun. 2021

• Wie is Ron de Ruiter?


Ron is alom bekend in de sledehondensport, al vele jaren lid van onze vereniging. Dit zowel als deelnemer maar ook als ‚manusje van alles’! En natuurlijk als Trailboss op de SSC-NL Kivo Kempentrail.


Het begon allemaal zo’n 23 jaar geleden verteld Ron (42) Ik belde aan bij een huis, daar werd de deur opengedaan door een kleine meid van een jaar of 4 met een enorm imposante en supermooie hond aan haar hand.


Ron was meteen onder de indruk van deze prachtige verschijning! Opgegroeid in een gezin zonder honden kon Ron er geen specifiek ras bij plaatsen. In eerste instantie wist hij wel dat het om een poolhond ging, een husky misschien..? Nee...! Bij nader informeren bleek het een Alaskan Malamute te zijn. Vanaf dat moment was ik verkocht verteld Ron ons. Niet lang daarna was Ron ook de trotse bezitter van een echte zoals hij zegt ‚old school Malamute’. En ja.... dan begint het! Van het één komt het ander! Natuurlijk na de nodige informatie te hebben ingewonnen bleef het niet bij één. Het aantal is zelfs opgelopen tot totaal 11. Een gemende roedel van Alaskan Malamutes en Groenlandhonden. Momenteel bestaat de roedel van Ron en zijn partners uit 4 Groenlanders,1 Alaskan Malamute en een kortharige Schotse Herder.

22 jaar geleden liep Ron met zijn team Malamutes zijn eerste echte wedstrijd bij ONZE vereniging op de Kivo Kempentrail. Met zijn honden in een autootje gepropt en voorzien van een klein tentje kwam hij op zijn eerste wedstrijdje in Veldhoven. Zoals vele van ons weten stonden/staan daar niet veel bomen, maar bij dat ene boompje midden op het veld maakte Ron zijn bivak voor het weekend. Nu, vele jaren later mag Ron met trots in zijn prijzenkast kijken. Enkele van de titels en plaatsingen waar hij het meest trots op is zijn o.a.: 1e Plaats Snow-Cup, 2e en 3e Plaats Wereldkampioenschap, Nederlands Kampioen, Zwitsers kampioen (wat zeer knap is als je zelf niet eens Zwitser bent) en als klap op de vuurpijl Europees Kampioen!


• We hebben je een tijdje gemist !


In de afgelopen 22 jaar is er veel gebeurd, mijn grote passie de sledehondensport werd 10 jaar geleden wreed verstoord door een redelijk onbekende ziekte. Er werd het syndroom van Miller Fisher geconstateerd. Een ziekte die antistoffen aanmaakt tegen je eigen immuunsysteem en de hersenstam aantast. Artsen vertelde me zelfs dat ik mijn grootste passie wellicht moest laten varen. Maar een strijder zoals Ron is, laat het er daar niet bij zitten en knokte me terug in het leven én de sledehondensport.

En sinds een aantal jaar zien we Ron weer regelmatig en succesvol verschijnen op de wedstrijden!

En de wedstrijd waar hij nog steeds het meest trots op is? Dat is wederom bij ONZE vereniging.

De Kivo Kempentrail was de eerste wedstrijd die hij weer liep nadat hij was hersteld van Miller Fisher.


• Wat zijn je plannen?


De ziekte heeft me natuurlijk wel aan het denken gezet. Ik wilde mijn idealen uitspreken, en het ultieme wat er te bereiken is, in ‚onze’ sport is toch wel The Last Great Alaskan Race oftewel de IDITAROD! Een jaarlijks terugkerende race ter nagedachtenis aan een reddingsoperatie uit 1925, waar 1700km moest worden overbrugt om een serum te brengen vanuit Anchorage naar Nome waar een difterie-epedemie was uitgebroken. Een noodgedwongen onderneming voor een goed doel.


Maar zo’n onderneming kun je natuurlijk niet alleen! Inmiddels is er een team van 7 personen bezig die een stichting hebben gevormd genaamd Stichting Snow Blizzard Iditarod. Hiervoor kun je onze website benaderen WWW.SNOW-BLIZZARD.COM Vanuit deze stichting worden er allerhande voorbereidingen getroffen om deze Idealen te verwezenlijken. En ook de stichting heeft de deelname aan de grote race gekoppeld aan een goed doel. t.w.: stichting Spieren voor spieren. Een stichting die het geld goed kan gebruiken aan onderzoek en genezing van diverse spierziektes. Via GoFundMe kan iedereen een donatie doen. Of het nu om een klein of groot bedrag gaat, iedere donatie is van harte welkom. Vanzelfsprekend zijn zogenaamde partners ook zeer welkom. Dit kan in iedere willekeurige vorm! Ons team staat altijd paraat voor mooie, en leuke samenwerkingen.


• Voorbereiding in Nederland


Natuurlijk kan ik deze race niet met mijn 4 eigen honden realiseren! Buiten dat het er te weinig zijn, zijn deze ook niet gewend aan de extreme conditities, en de enorme afstand van de wedstrijd. Ookal zal het ras ervoor zorgen dat ik thuis kom is niet écht gemaakt voor een zgn. snelheidsrace! Meer als 95% van de deelnemende teams bestaat uit zogenaamde Alaskans. Ook ikzelf moet me natuurlijk zeer goed gaan voorbereiden. Denk hierbij aan de extreme kou die me te wachten staat, het weinig slapen wat er aan gaat komen, de conditie waar ik in moet verkeren zowel mentaal als fysiek. Dus buiten veel trainen voor mijn conditie ga ik ook afvallen! Mijn streefgewicht is tussen de 80 en 83Kg.


• Voorbereiding in het Buitenland


Na intensief onderzoek en vele bezoeken aan bekende mushers in de bekende Scandinavische landen waaronder ook Robert Sorlie (2-voudig winnaar Iditarod) kwamen we terecht bij Dan. Een heel sympathieke musher die ons verhaal aanhoorde en heel graag mee wilde helpen. Inmiddels heeft Dan bijna 40 honden in training voor onze uitdaging. Hieruit wordt in een later stadium een selectie gemaakt van 20 honden die uiteindelijk meegaan naar Alaska. (Waarvan er met 14 aan de start zullen staan in Anchorage) en met minimaal 6 moeten finishen. Wat niet wil zeggen dat er automatisch 8 zullen afvallen vanwege vermoeidheid of iets dergelijks. Maar heeft meer te maken met een strategie die opgebouwd wordt. Het team bestaat natuurlijk uit hele sterke honden, hele slimme én hele snelle. Met die 3 gedachtes in mijn hoofd en het vertrouwen wat ik in de honden heb wordt het plan gemaakt. Wellicht komen we met 14 aan de finish!


Vanzelfsprekend ga ik ook zeer intensief trainen met de honden, en ik moet natuurlijk eerst drie kwalificatiewedstrijden lopen in scandinavië om aan de start te mogen verschijnen.


In totaal ben ik straks ruim 3 maanden onderweg. Vanaf voorbereiding in Scandinavië, de reis met de honden naar Alaska tot aan de finish. En dan weer terug met de honden.


Oooh wat zal ik ze knuffelen dat ze dit voor ons hebben gedaan!


Ik heb er zoveel zin in! Het is een geweldig spannende onderneming en ik heb er meer als 200% vertrouwen in dat we het als team kunnen! Maar daarvoor hebben we ook jullie alle nodig. Wordt sponsor, mini-sponsor, partner of steun ons op een andere manier!


Wij staan open voor alle suggesties en ideeën.

Wat ik nog wel duidelijk wil benadrukken, ook al zou ik onverhoopt de finish niet kunnen halen. Het opgehaalde ‚sponsor’-bedrag wordt ten alle tijden gedoneerd aan Stichting spieren voor spieren! Dat was én blijft de insteek van deze geweldige onderneming.


Stichting Snow-Blizzard Iditarod

WWW.SNOW-BLIZZARD.COM

Ron de Ruiter en team

+31 (0)6 57846061


• Dan nog een woordje van de secretaris


Allereerst zijn wij heel erg blij zowel Ron de Ruiter alsmede voorzitter Raimond van Kampen te hebben mogen ontvangen voor jullie geweldige verhaal en interview. Jullie zijn Toppers! En we zullen het vervolg van de reis naar Alaska op de voet volgen en zeer regelmatig updaten op de SSC-NL-website.


Bedankt jongens.

Met sportieve groet,

Rob en Ellen de Hoogh-Bom

248 weergaven

Comments


Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png
bottom of page