top of page

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

De Sledehonden Sport Club Nederland is in 1988 opgericht en is aangesloten bij de:

 

- European Sleddog Racing Association (ESDRA), een Europese overkoepelende organisatie,

- De wereld sportbond voor de sledehondensport, de International Federation of Sleddog Sports (IFSS)

- ESDRA werkt samen met de World Sleddog Association (WSA)

Via het IFSS lidmaatschap is de SSC-NL aangesloten bij de wereldsportbond, waarbij alle erkende sporten volgens de internationale sportwetten zijn ondergebracht.

 

Dit is de GAISF, de General Association of International Sport Federation. Het GAISF staat weer direct onder het IOC, Internationaal Olympisch Comité. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is opgericht op 23 juni 1894 en staat aan het hoofd van de Olympische Beweging. De organisatie is gevestigd in Lausanne, Zwitserland. De voorzitter van het IOC is de Duitser Thomas Bach, die in 2013 tot opvolger werd gekozen van de Belg Jacques Rogge . 

Het IOC stimuleert zowel topsport als sport voor iedereen, overeenkomstig het Olympic Charter. Een belangrijke taak is ervoor te zorgen dat er elke twee jaar Olympische Spelen of Olympische Winterspelen worden georganiseerd. Het IOC bezit alle rechten van de organisatie, de marketing en televisiebeelden van de Olympische Spelen. Het grootste deel van de inkomsten van het IOC komt van de Olympische televisierechten en van het TOP-sponsorprogramma. 

Het IOC telt circa 110 leden en 30 ereleden van over de hele wereld. Dit zijn individuele personen, die in hun eigen land opereren als vertegenwoordigers van het IOC. Het is dus niet zo dat zij binnen het IOC hun eigen land vertegenwoordigen. Leden worden voor acht jaar gekozen en kunnen vervolgens steeds worden herkozen voor nieuwe periodes van acht jaar. Aan het eind van het jaar waarin zij zeventig worden, moeten de leden zich terugtrekken. IOC-leden die voor 1999 zijn verkozen kunnen doorgaan tot in het jaar dat zij de leeftijd van tachtig jaar bereiken. De IOC-leden komen een keer per jaar bijeen tijdens een meerdaagse IOC-sessie. Elk lid heeft stemrecht en kan onderwerpen inbrengen. 

Dus mocht de sledehondensport ooit een Olympische sport worden, is de SSC-NL de ENIGE Nederlandse vereniging die een Olympische status kan aanvragen.

 

De doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. Dit houd in, dat het gebruik van alle soorten sledehonden in de sport is toegestaan, MITS de honden er, FYSIEK, en MENTAAL, toe in staat zijn.

 

Naast het promoten van de wedstrijdsport, gaat de SSC-NL zich nu ook meer bezig houden met het toeren met sledehonden.
Mensen die liever gaan toeren met hun honden, ipv het lopen van wedstrijden, kunnen nu ook voor informatie terecht bij de SSC-NL.

 

Als je lid word van de SSC-NL, word je eerst aspirant lid, je kan daarna volledig lid worden als je in 1 seizoen 3 officiële sneeuwwedstrijden gelopen hebt. Voor meer informatie over lidmaatschap klik hier

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png
bottom of page