WSA | Sledehonden Sport Club Nederland

THE NETHERLANDS met ssc-nl logo-1.png

De Sledehonden Sport Club Nederland (SSC-NL) is de Nederlandse sledehondensportvereniging die aangesloten is bij de IFSS. Via het International Federation of Sleddog Sports (IFSS) lidmaatschap is de SSC-NL aangesloten bij de wereldsportbond. Als lid van de SSC-NL mag je voor Nederland uitkomen op wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen van de IFSS en sinds kort ook van de WSA (wereldbond voor raszuivere honden).

World Sleddog Association zijn de grootste organisatie ter wereld die zich toelegt op rasechte sledehondenraces. Door races te organiseren voor door de FCI erkende sledehondenrassen, willen we bijdragen aan het behoud van deze oude rassen, terwijl we ze de kans geven om te doen waar ze van houden. We hebben een passie voor het beschermen en promoten van de gezondheid en het welzijn van onze honden en voor het samenbrengen van mushers van over de hele wereld om hun passie te delen en van elkaar te leren.

De regels WSA

Update 31-12-2021

WSA THE NETHERLANDS with SSC-NL -1.png

The History of the WSA Toen in 1995 enkele nationale sledehondenorganisaties in Europa het niet eens waren met de richting die de FISTC opging, werd besloten om een ​​nieuwe internationale organisatie voor de sport op te richten met raszuivere sledehonden volgens F.C.I. normen.

Toen Bernd Keusemann terugreed van een ontmoeting met de FISTC uit Salzburg, Oostenrijk, werd het concept voor een nieuwe organisatie voor het eerst genoemd in de discussie tijdens deze autorit. Een eerste bijeenkomst van potentiële leden vond plaats in augustus 1995 in Hotel Pfefferhöhe, Duitsland. Deze vergadering werd bijgewoond door afgevaardigden uit België, Luxemburg en Duitsland. Dat waren de eerste organisaties die hadden besloten de FISTC te verlaten.
 
De WORLD SLEDDOG ASSOCIATION e.V. -WSA- werd opgericht
Oorspronkelijke bestuursleden waren onder meer Gitta Henz, Hanne Noike, Jürgen Falkenberg, Bernd Dahlke, Johann Lingier, Paul Kutzner en de voorzitter Bernd Keusemann. Op de eerste Algemene Vergadering van de WSA werden Pia Joergensen en John Swanen toegevoegd als bestuursleden.

In de eerste paar maanden daarna kon de WSA met trots nieuwe leden uit Italië, Nederland en Denemarken aankondigen.

In de jaren daarna heeft het bestuur talrijke verkiezingen en herverkiezingen van bestuursleden gehad. In de Algemene Vergadering van 2007 nam Bernd Keusemann ontslag als voorzitter en Jane Nordloff uit Zweden werd de nieuwe voorzitter van de WSA. Op dezelfde G.A. ook Gitta Henz en Hanne Noike hebben hun respectieve bestuursfuncties neergelegd. Beiden waren de enige andere leden die vanaf dag één in het WSA-bestuur zaten.

Al in 1997 benaderde de WSA de IFSS om lid te worden van de IFSS. Na een ontmoeting tussen de IFSS-vertegenwoordigers en Bernd Keusemann op de luchthaven Orly in Parijs, werd de WSA in 1998 een geassocieerd lid van de IFSS en heeft deze status vanaf vandaag. Het bracht ook meer dan 3000 nieuwe mushers naar de IFSS en maakte een sterkere benadering van het IOC en de erkenning van de sledehondensport mogelijk.

Het was tijd voor de Internationale Kampioenschappen en de eerste Europese Afstands- en Sprintkampioenschappen werden respectievelijk in Neubau/Fichtelberg en Frauenau gehouden. Daarna reisde het "WSA Sleddog Circus" elk jaar naar een andere locatie en landen uit Duitsland over Oostenrijk, Italië, Polen, Slowakije, Zweden en Zwitserland om de jaarlijkse kampioenschappen te houden.

We hebben de afgelopen jaren 5 Wereldkampioenschappen gehad. In 2000 in Nesselwängle, Oostenrijk, waar de Europese mushers de 6-hond Siberische titel afstonden aan onze Canadese musher-vriend. De eerste en enige keer dat een WSA-titel naar het buitenland ging. In 2004 in Cortina D´Ampezzo in Italië, 2006 in Frauenwald, in Duitsland, in 2008 in Asarna, Zweden, en 2010 in Oberwiesenthal, Duitsland. Oberwiesenthal had meer dan 250 starters, waaronder mushers uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Zowel de W.C.'s in Asarna als Oberwiesenthal waren sprint- en afstandswedstrijden.

Om onze leden in Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland te laten racen in de geest van de WSA, werden 2 trofeeën gesponsord door de WSA. De Zuid-Afrikaanse WSA-Trophy en de Nieuw-Zeelandse WSA-Trophy. Voor beide trofeeën moet worden geracet in nationale evenementen in de respectieve gebieden. Naast de Wereldkampioenschappen hield de WSA ook Europese kampioenschappen en Eurocup-races. Het groeiend aantal deelnemers aan de Eurocup-evenementen bewijst dat dit de juiste richting is om verder te gaan dan de jaarlijkse kampioenschapsraces. Dit geldt nog meer in de jaren dat kampioenschapsraces moesten worden afgelast.

Door dit sportgerichte werk is WSA de grootste sledehondenorganisatie voor raszuivere sledehonden ter wereld geworden!

De WSA heeft momenteel nationale ledenorganisaties van Nieuw-Zeeland over Rusland en Centraal-Europa tot ons nieuwste lid Zuid-Afrika. Gedurende deze tijd besloot de ESDRA-organisatie om een ​​WSA-geassocieerd lid te worden om haar mushers met raszuivere dieren toe te staan ​​deel te nemen aan WSA-evenementen. Dit gold voor alle ESDRA-leden uit landen die nog geen WSA-lid zijn.

De zon gaat nooit onder in het WSA Empire?! Dit is misschien te schandalig (maar we werken eraan).

In 1999 hield WSA zijn eerste trainingsseminar voor race-maarschalk. Deze race marshal training en de certificering van WSA race marshals werd gecoördineerd met de ESDRA en onze racejuryleden worden niet alleen geaccepteerd op WSA evenementen maar bovendien ook op ESDRA evenementen. Als gevolg hiervan kunnen ESDRA-racejuryleden actief zijn bij WSA-races en zullen WSA-juryleden beschikbaar zijn voor evenementen die worden gehouden door ESDRA-leden. Vanaf vandaag hebben ongeveer 50 racejuryleden deelgenomen aan de WSA racejury-seminars, waarbij 5 juryleden de status van internationaal racejurylid hebben.