top of page

Gefluoreerde skiwax verboden in 2022

Bijgewerkt op: 17 jun. 2021

De IFSS-raad heeft besloten de aanbevelingen van de FIS International Ski Federation op te volgen als het gaat om een ​​verbod op gefluoreerde skiwax. Van gefluoreerde ski waxen is wetenschappelijk aangetoond dat ze een negatieve invloed hebben op het milieu en de gezondheid. IFSS Council zal de ontwikkeling in FIS volgen en dienovereenkomstig verdere besluiten nemen.


Volgens een FIS-persbericht van 25 mei 2020 zal dit de tijdlijn zijn voor het gebruik van gefluoreerde waxen: voor het seizoen 2020-21 zal de meetlimiet worden gedefinieerd om de fabrikanten, servicetechnici en teams de mogelijkheid te geven zich aan te passen aan de nieuwe situatie. De meetlimiet wordt vastgesteld op basis van de ervaring van de test- en validatiefase in de zomer van 2020. Vanaf het seizoen 2021-22 wordt na evaluatie van het eerste seizoen de meetlimiet verlaagd tot een mogelijk minimum met als doel een nul limiet van gefluoreerde glijdende verbindingen vanaf seizoen 2022-23.
Gefluoreerde skiwax is het vuile geheimpje van skiracen en het meest schadelijk voor mens en milieu.


Gelukkig wordt het niet massaal gebruikt door recreatieve skiërs vanwege hogere creatie- en aankoopkosten.


Gefluoreerde was is supersnel en ontworpen voor professionele downhill- en crosscountry-racers die seconden van hun tijd willen scheren. Het komt vooral voor bij langlaufen, waar concurrenten extra glijden willen. Maar ook in onze sport word deze wax gebruikt.


De gevaren komen voort uit het gebruik van perfluorchemicaliën die bekend staan ​​als PFC's. PFC's bieden geweldige antiaanbakeigenschappen en worden daarom vaak gebruikt in waterdichte materialen, brandblusser schuim en skiwax.


PFC's zijn giftig voor dieren, inclusief mensen, en veroorzaken schade aan het immuunsysteem, de lever en de endocriene systemen. Dat is belangrijk omdat je endocriene systeem bijna alles regelt, van metabolisme tot groei, tot weefselfunctie, zelfs slaap!


Zoals je kunt raden, willen we geen PFC's in de buurt van ons of het milieu. Door waxafzettingen in de sneeuw achter te laten, kan het watersystemen en de bodem bereiken via smeltwater. Gelukkig gebruiken alleen racers gefluoreerde wax, waardoor er zo min mogelijk in de wereld sijpelt.


PFC's accumuleren echter wel, wat betekent dat het zich ophoopt in levende wezens en langzaam wordt uitgescheiden. Bovendien zijn ze bijna onsterfelijk, ze zijn ongelooflijk moeilijk af te breken, je vindt ze in je Gore-Tex-jas en Teflon-pannen. Ze gaan eeuwig mee, dus het beste weggehouden van de waterkringloop die mensen en dieren uiteindelijk binnenkrijgen.


Het waxproces brengt reële gevaren met zich mee voor de gebruikers. Bij het verwarmen van gefluoreerde was komen tijdens het waxproces PFC-deeltjes vrij in de lucht. Studies onder skiconteurs van het WK tonen aan dat de concentratie van PFC in hun bloed tot 45 keer hoger is dan die van de gemiddelde persoon.


Onherstelbare schade kan worden veroorzaakt, waaronder verschillende soorten tumoren en u kunt zelfs last hebben van zogeheten 'polymeerrookkoorts' door overmatige PFC.


Blootstelling brengt risico's met zich mee zonder de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral voor jonge racers en ouders die ski's in de was zetten met gefluoreerde chemicaliën.

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png
bottom of page