top of page

Legendarische Alaska musher Lance Mackey overlijdt op 52-jarige leeftijd

8 september 2022Alaska sledehond mushing icoon Lance Mackey is op 52-jarige leeftijd overleden. Mackey's Comeback Kennel kondigde op zijn Facebook-pagina aan dat hij woensdagavond is overleden na een lange strijd tegen kanker. Ondanks het overleven van een aanval met keelkanker 20 jaar geleden, kondigde Mackey vorig jaar aan dat hij opnieuw was gediagnosticeerd met de ziekte.


Mackey, die in het Fairbanks-gebied woonde, is al vele jaren een vaste waarde in langeafstands sledehondenraces. Hij won de Yukon Quest vier jaar op rij, te beginnen in 2005. Hij is ook de enige musher die de Iditarod vier jaar op rij heeft gewonnen. De 1.700 km races worden slechts een maand uit elkaar gehouden. Hij werd de enige musher die beide races in hetzelfde jaar in 2007 won. En het jaar daarop deed hij het weer.


In een Facebook-bericht op 5 augustus schreef Mackey dat hij kankerbehandelingen had ondergaan en dat de afgelopen maanden het ergste waren. Hij zei dat hij in het ziekenhuis lag, met 24-uurszorg. Hij zei dat hij zijn vrienden en familie wilde bedanken en hen wilde vertellen hoeveel hij van hen hield.


"Geloof volledig dat het nog niet mijn tijd is," schreef hij, "en ik doe het nog steeds redelijk goed, maar ik zal veel dingen gedaan krijgen in mijn leven."
De mushing-wereld rouwde 's nachts om het overlijden van Mackey op sociale media, waarbij Iñupiaq musher Apayauq Reitan een herinnering deelde aan Mackey die haar hielp tijdens de Iditarod van 2019.


172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png
bottom of page