Regels IFSS | Sledehonden Sport Club Nederland

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png

De IFSS is een federatie van nationale sledehondensportverenigingen en andere nationale of internationale organisaties die op educatief, wetenschappelijk of technisch niveau bijdragen aan sledehondensporten zoals op sneeuw- en dryland evenementen, waarvan de leden regelmatig bijeenkomen en waarvan de leden hun autonomie en onafhankelijkheid behouden binnen de grenzen genoemd in dit Reglement en de daarbij behorende voorschriften.

IFSS is een federatie van nationale sledehondensportverenigingen en andere nationale of internationale organisaties die op educatief, wetenschappelijk of technisch niveau bijdragen aan sledehondensporten zoals op sneeuw en droogland, waarvan de leden regelmatig bijeenkomen en waarvan de leden hun autonomie en onafhankelijkheid behouden binnen de limieten genoemd in deze statuten en de daarbij behorende voorschriften.

De regels IFSS 

Update 24-01-2022

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png

The History of the IFSS In het begin van de jaren 80 werden ISDRA en ESDRA, onder impuls van Bob Levorsen (Californië) en Glenda Walling (Idaho), voorgesteld om gezamenlijk IOC-erkenning aan te vragen. Maar het IOC erkent alleen internationale sportfederaties en raadde daarom aan dat de twee organisaties één internationale organisatie vormen.

Dus in 1985 werd de IFSS gevormd met ISDRA en ESDRA als stichtende leden. Glenda Walling uit Idaho werd tot president gekozen. Dona Hawley werd benoemd tot secretaris-generaal. De andere leden van de Raad waren Morten Aspaas (Noorwegen), Katy Frost (AK, VS), Bernard Pepin (Frankrijk), Robert Levorsen (Californië, VS), Valerie Lougheed (Canada), Jürgen Lüber (Duitsland), Ewald Volk (Oostenrijk) .

Als eerste stap op weg naar een aanvraag bij het IOC vroeg de IFSS het lidmaatschap aan en werd in 1987 goedgekeurd door de General Association of International Sports Federations (GAISF), die alle internationale sportfederaties verenigt. GAISF is lid van het IOC.

In oktober 1992 werd de IFSS in de staat Idaho opgericht als een non-profitorganisatie onder de Idaho Nonprofit Corporation Act en IFSS deed zijn eerste aanvraag bij het IOC in 1993.

In 2012 werd het IFSS-hoofdkantoor verplaatst en geregistreerd van de VS naar Brussel (België). De laatste ontwikkeling van de IFSS op de internationale sportscène is in 2011 toen het werd aanvaard als lid van de International Masters Game Association (IMGA) met als doel deel te nemen aan de Masters Games 2015. IFSS streeft ook actief naar de mogelijkheid om onderdeel van de Jeugd Olympische Spelen 2016.

Glenda Walling bleef IFSS-voorzitter tot 1998 en werd om de twee jaar op elke Algemene Vergadering herkozen. In 1998 was ze niet herkiesbaar en werd Tim White (MN, USA) gekozen. Tim White bleef in deze functie tot 2006, toen hij werd vervangen door Bengt Ponten (Zweden). In 2013 werd Helen Lundberg (VS) tot president gekozen.

Sinds 1990 organiseert IFSS Wereldkampioenschappen, oorspronkelijk elk jaar, nu om het jaar. De Europese Kampioenschappen die voorheen onder de verantwoordelijkheid van ESDRA (een van de IFSS-oprichters) stonden, worden nu georganiseerd door IFSS/European Director.