top of page

IFSS Is een federatie van nationale sledehondensportverenigingen en andere nationale of internationale organisaties die op educatief, wetenschappelijk of technisch niveau bijdragen aan sledehondensporten zoals op sneeuw en droogland, waarvan de leden regelmatig bijeenkomen en waarvan de leden hun autonomie en onafhankelijkheid behouden binnen de limieten genoemd in deze statuten en de daarbij behorende voorschriften.

Update 29-09-2022 Renregels 2022-2024

Kampioenschappen IFSS 

Om mee te kunnen doen aan de kampioenschappen van de IFSS en de WSA zijn er selectiecriteria opgesteld. De wereld- en Europese kampioenschappen zijn niet zo maar wedstrijden. Hier strijden de besten van elk land tegen elkaar en als musher moet je bekwaam genoeg zijn om andere niet in de weg te lopen.

Bij inschrijving vragen we je jou beste resultaten van afgelopen 2 jaar op te sturen. Deze resultaten zullen door de Sportcommissie beoordeeld worden.


Zijn er meer als 3 inschrijvingen in de klasse waaraan je mee wilt doen, dan gelden de  onderstaande selectiecriteria op volgorde van belangrijkheid:

Sneeuw

1- Selectiewedstrijd. Uiterlijk half november publiceren we de selectiewedstrijd. De leden geven aan dat we wedstrijden moeten kiezen die wel goed bezocht worden zoals qualy wedstrijden.

2- Directe deelname: Top 5 in de sneeuw EK of WK afgelopen 3 jaar.

3- Top 10 sneeuwwedstrijd in dezelfde klasse op WK of EK in de afgelopen 2 jaar

4- 2 sneeuw wedstrijden gelopen hebben binnen 150% van de 1e plaats in de afgelopen 2 jaar

5- Minimaal 1 sneeuwwedstrijd en/of 1 dryland wedstrijd in dezelfde klasse binnen 150% van de 1e plaats in het afgelopen seizoen.

6- Langst lid heeft voorrang

Dryland

1- Selectiewedstrijd: KIVO, verplichte wedstrijd, mits een goede reden van afmelding wat wordt beoordeeld door een commissie.

2- Directe deelname: Top 5 in de dryland WK of Ek gelopen 3 jaar.

3- Top 10 drylandwedstrijd in dezelfde klasse op WK of EK in de afgelopen 2 jaar

4- Minimaal 2 dryland wedstrijden gelopen hebben binnen 150% van de 1e plaats in de afgelopen 2 jaar

5- Langst lid heeft voorrang

Vanwege de verwachte vele aanmeldingen voor het EK Dryland in Leipa bij de monosporten (canicross, bike, step) moet je voorafgaand aan het evenement 2 selectiewedstrijden hebben gelopen. 1 verplichte selectiewedstrijd is de Kivo Kempentrail. De ander wedstrijd mag zelf gekozen worden, maar de resultaten moeten daarvan doorgestuurd worden naar het bestuur.

The History of the IFSS 

 

In het begin van de jaren 80 werden ISDRA en ESDRA, onder impuls van Bob Levorsen (Californië) en Glenda Walling (Idaho), voorgesteld om gezamenlijk IOC-erkenning aan te vragen. Maar het IOC erkent alleen internationale sportfederaties en raadde daarom aan dat de twee organisaties één internationale organisatie vormen.

Dus in 1985 werd de IFSS gevormd met ISDRA en ESDRA als stichtende leden. Glenda Walling uit Idaho werd tot president gekozen. Dona Hawley werd benoemd tot secretaris-generaal. De andere leden van de Raad waren Morten Aspaas (Noorwegen), Katy Frost (AK, VS), Bernard Pepin (Frankrijk), Robert Levorsen (Californië, VS), Valerie Lougheed (Canada), Jürgen Lüber (Duitsland), Ewald Volk (Oostenrijk) .

Als eerste stap op weg naar een aanvraag bij het IOC vroeg de IFSS het lidmaatschap aan en werd in 1987 goedgekeurd door de General Association of International Sports Federations (GAISF), die alle internationale sportfederaties verenigt. GAISF is lid van het IOC.

In oktober 1992 werd de IFSS in de staat Idaho opgericht als een non-profitorganisatie onder de Idaho Nonprofit Corporation Act en IFSS deed zijn eerste aanvraag bij het IOC in 1993.

In 2012 werd het IFSS-hoofdkantoor verplaatst en geregistreerd van de VS naar Brussel (België). De laatste ontwikkeling van de IFSS op de internationale sportscène is in 2011 toen het werd aanvaard als lid van de International Masters Game Association (IMGA) met als doel deel te nemen aan de Masters Games 2015. IFSS streeft ook actief naar de mogelijkheid om onderdeel van de Jeugd Olympische Spelen 2016.

Glenda Walling bleef IFSS-voorzitter tot 1998 en werd om de twee jaar op elke Algemene Vergadering herkozen. In 1998 was ze niet herkiesbaar en werd Tim White (MN, USA) gekozen. Tim White bleef in deze functie tot 2006, toen hij werd vervangen door Bengt Ponten (Zweden). In 2013 werd Helen Lundberg (VS) tot president gekozen.

Sinds 1990 organiseert IFSS Wereldkampioenschappen, oorspronkelijk elk jaar, nu om het jaar. De Europese Kampioenschappen die voorheen onder de verantwoordelijkheid van ESDRA (een van de IFSS-oprichters) stonden, worden nu georganiseerd door IFSS/European Director.

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png
bottom of page