top of page
Waar moet U rekening meehouden vervoer buitenland

Reist u met meer dan vijf dieren ouder dan zes maanden die gaan deelnemen aan een show, competitie of sportevenement of trainen voor een dergelijk evenement?

Uit welke landen zijn de vereisten van toepassing?

Er zijn gemeenschappelijke vereisten voor reizen met honden binnen de EU. Dezelfde vereisten gelden voor reizen naar de EU vanuit bepaalde derde landen in nauwe relatie met de EU. In deze tekst worden die landen EU-gerelateerde landen genoemd. Een lijst met de EU-landen en de EU-gerelateerde landen vindt u hieronder Meer informatie.

Houd er rekening mee dat er speciale vereisten gelden voor reizen met honden van Noorwegen naar Zweden. Noorse honden moeten een ID-markering hebben en een EU-paspoort hebben. Er is geen vaccinatie tegen hondsdolheid of speciale documenten nodig. Daarom is er geen lagere leeftijdslimiet voor wanneer honden geboren in Noorwegen naar Zweden kunnen worden gebracht.

Onder welke omstandigheden zijn deze eisen van toepassing?

De vereisten zijn van toepassing wanneer maximaal vijf honden naar Zweden reizen met hun eigenaar of diens vertegenwoordiger. Ze zijn ook van toepassing op dieren die met hun eigenaar naar Zweden verhuizen.

Voorbeeld 1

U, als eigenaar, koopt een dier uit Spanje voor uw eigen bedrijf. U reist naar Spanje om de aankoop te voltooien en reist daarna direct met uw dier terug naar Zweden. In dit geval reizen de dieren als een huisdier.

Voorbeeld 2

U, als eigenaar, koopt een dier uit Spanje voor uw eigen bedrijf. De verkoper van het dier ontmoet u in Denemarken om het dier te overhandigen. Je gaat naar Denemarken, voltooit de aankoop en brengt het dier daarna terug naar Zweden. In dit geval moet het dier voldoen aan de handelsvereisten.

Voorbeeld 3

U, als eigenaar, koopt een dier uit Spanje voor uw eigen bedrijf. Jij en een vriend van je reizen naar Spanje om de aankoop te voltooien. Je vertrekt eerder naar Zweden dan je vriend die het dier later ook mee terug naar Zweden neemt. In het geval dat de vriend binnen vijf dagen na uw eigen reis reist en een verklaring van de eigenaar voor huisdieren en een kopie van uw reis of ticket heeft, zal deze reizen als een huisdier. Als het huisdier niet met deze documenten reist of als de vrienden meer dan vijf dagen later reizen dan u, moet het dier aan de handelsvoorwaarden voldoen.

Voorbeeld 4

Vereisten voor het meenemen van een hond, kat of fret die niet wordt verkocht

U moet beginnen met het ID van het dier met een ISO-microchip. Als uw dier echter vóór 3 juli 2011 is getatoeëerd, hoeft het niet te worden gechipt. Als het dier aan de grens wordt gecontroleerd en het ID-nummer niet kan worden gelezen, kan het dier worden afgewezen. Het dier moet een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben Primaire vaccinatie.
Het dier moet een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben. De allereerste vaccinatie die de verdediging opbouwt, wordt een primaire vaccinatie genoemd en bestaat uit een of twee schoten. Het dier moet een identificatie hebben en ten minste twaalf weken oud zijn om zijn primaire vaccinatie te krijgen. De identificatie moet worden aangebracht voordat het rabiësvaccin wordt toegediend om de vaccinatie geldig te laten zijn. Als het dier al een identificatie heeft, moet de identificatie worden gelezen voordat het vaccin wordt toegediend. Het moet in het huisdierenpaspoort aantonen dat de identificatie of het lezen ten laatste op dezelfde dag als de vaccinatie is gebeurd. De vaccinatie moet worden toegediend met een goedgekeurd vaccin volgens de vereisten in bijlage III bij Verordening (EU) nr. 576/2013. Merk op dat het toegediende vaccin moet worden goedgekeurd in het land van herkomst en daarom kan het verschillende geldigheidsperioden hebben in verschillende landen.

Na de primaire vaccinatie moet u 21 dagen wachten voordat u met uw dier mag reizen.


Voorbeeld: vaccinatie met één injectie op 1 januari = het dier mag op 22 januari reizen.
Voorbeeld: vaccinatie met twee schoten op 1 januari en 1 februari = het dier mag op 22 februari reizen.

Hervaccinatie

Als u meer dan eens met uw dier wilt reizen, moet u uw dier regelmatig opnieuw vaccineren. Hoe vaak uw dier opnieuw gevaccineerd moet worden, varieert tussen het vaccinmerk en hoe het in verschillende landen is geregistreerd. Wanneer het dier gevaccineerd is, vult de dierenarts de gegevens in het paspoort in en noteert de geldigheidsduur geregistreerd in het land waar de vaccinatie wordt gegeven. U moet de hervaccinatie-intervallen volgen die in het paspoort zijn geregistreerd, wat betekent dat u het dier uiterlijk op de laatste in het paspoort vermelde geldigheid moet laten hervaccineren. Als het dier binnen de geldigheidsperiode wordt gevaccineerd, is de wachttijd van 21 dagen tussen vaccinatie en reizen niet van toepassing.

Vertraagde hervaccinatie

Als een dier na de laatste geldigheidsdatum van de laatste rabiësvaccinatie opnieuw wordt gevaccineerd, is de hervaccinatie gelijk aan een primaire vaccinatie. In dit geval geldt een nieuwe wachttijd van 21 dagen voordat het dier weer mag reizen.

Het dier moet een EU-paspoort voor huisdieren hebben
Het dier moet een EU-paspoort hebben waar de dierenarts alle behandelingen noteert.

Honden moeten bij de douane worden gemeld bij het passeren van de grens
Honden moeten Zweden binnenkomen bij een douanestation, waar u aan een douanebeambte moet melden dat u een gezelschapsdier meeneemt.

Speciale vereisten voor huisdieren die reizen zonder hun eigenaar

Het dier reist binnen vijf dagen na de reis van de eigenaar naar dezelfde bestemming
Als u en uw dier naar dezelfde plaats reizen, maar niet samen kunnen reizen, moet u de reis van uw dier binnen vijf dagen voor of na uw eigen reis boeken. Het dier moet vergezeld gaan van de volgende drie documenten: EU-paspoort met ID-nummer en geldige vaccinatie tegen rabiës.
Een eigenaarsverklaring met toestemming van u aan uw vertegenwoordiger of aan de transportonderneming / diens vertegenwoordiger, die toestemming geeft om uw dier (staatnaam en ID-nummer) te vervoeren zonder commerciële doeleinden.
Kopieën van uw eigen ticket of boeking, om te verduidelijken wanneer en waar u naartoe reist.
Het dier reist meer dan vijf dagen vóór of na de eigenaar of onafhankelijk van de eigenaar
Als uw dier meer dan vijf dagen voor of na uw reis moet reizen of zonder dat u reist, moet het voldoen aan de vereisten voor handelsdieren.

Speciale eisen voor meer dan vijf dieren die in een groep reizen

Reizen voor shows, wedstrijden of sportevenementen of training voor dergelijke evenementen
Reist u met meer dan vijf dieren ouder dan zes maanden die gaan deelnemen aan een show, competitie of sportevenement of trainen voor een dergelijk evenement? U moet dan brengen:

De EU-paspoorten waaruit blijkt dat de dieren een ID-markering hebben en hondsdolheid zijn ingeënt.
Schriftelijk bewijs dat de dieren zijn geregistreerd om deel te nemen aan het evenement of dat ze zijn geregistreerd in een organisatie die dergelijke evenementen organiseert.
Geldige documenten kunnen bestaan ​​uit de deelnemerscatalogus van een show of evenement of een stamboom uitgegeven door een honden- of kattenorganisatie die shows of wedstrijden organiseert, op voorwaarde dat het ID-nummer van het dier wordt vermeld.

Meer dan vijf dieren die niet reizen voor shows, wedstrijden of sportevenementen of trainingen voor dergelijke evenementen
Als u reist met meer dan vijf dieren die niet deelnemen aan een show, wedstrijd of sportevenement of niet trainen voor een dergelijk evenement, moeten de dieren voldoen aan de vereisten voor handelsdieren. Dezelfde eisen gelden voor die dieren in de groep die minder dan zes maanden oud zijn.

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png
bottom of page