Wie is Willem van Doesum?
Willem is 32 jaar en woonachtig in Swolgen. Vanaf zijn 30e levensjaar is Willem begonnen met de sledehondensport. Op de Master Dryland gehouden in Leipa, Duitsland zal Willem in de Canicross klasse uitkomen met Zabrisky van team Tartok Speed. Gesteund door Palamountains zal Willem zijn uiterste best doen met zijn hond om het hoogst mogelijke te bereiken op dit kampioenschap.

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?
Het samen werken met je hond is een fantastisch gevoel. Een hond die doet waar hij voor gemaakt is, is gelukkig. Dat gevoel samen delen is geweldig. Of dat nu voor een slee, step, fiets of tijdens het rennen is.


Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?
In het kort, nee het is niet normaal om dezelfde offers van een hond te verwachten. En daar zou de sport dan ook niet om moeten gaan. De sport gaat er voor mij om dat ik samen met een hond aan het sporten ben en wij beide daarvan genieten. De offers moeten van mijzelf gevraagd worden en ik moet ervoor zorgen dat mijn vierpotige partner altijd kan genieten van onze samenwerking. Sommige honden zitten de hele dag alleen op de bank omdat hun baasje naar het werk is… dan moet een hond echt offers brengen, welke niet de gezondheid ten goede komen. Als ik naar Zabrisky kijk worden er zeker offers gemaakt maar dan enkel door de mensen om hem heen om te zorgen dat het hem aan niets ontbreekt. De honden staan altijd op nr. 1, en niet de sport.


Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?
Zabrisky wordt getraind door Stefan en Ilse Donker van team Tartok Speed. Samen met de andere honden volgt hij een intensief trainingsprogramma. In de voorbereiding voor het EK ben ik wekelijks zelf gaan trainen met Zabrisky onder begeleiding van Stefan en Ilse. Ik train daarnaast ook 3 tot 4x per week zonder hond.


Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?
Stefan en Ilse hebben een gebalanceerd dieet samengesteld in samenwerking met een voedingsdeskundige. Zij voeren hoofdzakelijk Kivo. Ikzelf moet vooral opletten dat ik gevarieerd eet en genoeg calorieën binnenkrijg. Ik wil nog wel eens snel afvallen wanneer ik mij extra moet inspannen. Ik eet tijdens trainings- en herstelperiodes ook altijd extra eiwitten. 


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?
Via Stefan en Ilse zijn we in contact gekomen met Palamountains. Nadat we de resultaten bij onze eigen honden hebben gezien zijn we overtuigd van de toegevoegde waarde voor iedere hond. 


Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?
Zabrisky kan dagelijks in zijn roedel spelen en vrij rondlopen. Ze hebben een grote (speel)tuin tot hun beschikking met zelfs hun eigen zwembad. Ze wonen aan het bos dus kunnen daar ook heerlijk wandelen. Persoonlijk ga ik ook het liefst lekker de natuur in met mijn honden. Daarnaast vind ik het heerlijk om in de avond samen met mijn honden op de bank te liggen. Gezellig met de hele “roedel” bij elkaar. 


Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?
Tartok Speed. De passie die zij hebben voor de honden werkt aanstekelijk. Hun roedel is naast snel ook zeer stabiel en ontzettend lief. Ze hebben alles voor hun honden over en hechten dan ook hoge normen aan de welzijn van hun honden. Dat is een super voorbeeld voor mij: topsport & welzijn voor de dieren. 


Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?
Fairplay is heel belangrijk. Uiteindelijk willen we allemaal samen genieten met de hond door te doen wat zij het liefste doen. Door rekening te houden met anderen blijft de sport leuk en eerlijk. 

 

Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?
Uiteindelijk is alles afhankelijk van hoeveel moeite je stopt in de voorbereiding en hoe ver je kan en wil gaan. Hier spelen natuurlijk vele factoren in mee maar het is wel afhankelijk van de keuzes die we zelf maken. Ook per wedstrijd wisselen de omstandigheden enorm, maar dit is een variabele die voor iedereen geldt. Dus over het algemeen is het zeker een eerlijke sport.


Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?
Ik heb jarenlang Tang Soo Do op hoog niveau gedaan en doe het nog steeds erg graag. Het sporten zal nooit verdwijnen.
 

 

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png