Wie zijn Willem Aalderink en Pauline Zwaan?


Willem is 57 jaar en woonachtig in uithoorn en woont samen met Pauline, 50 jaar. Sinds een jaar of 8 doet Willem aan bikejoren. Eerst met een Mechelse herder, later met een Duitse staande. Pauline deed toen vooral nog aan canicrossen. Door een knieblessure is zij ook gaan bikejoren. Ook eerst met een herder en later kwam de eerste ESD erbij
Inmiddels is onze roedel gegroeid met een Greyster Sammy en ESD Hugo.


Willem zal in Leipa uitkomen met Sammy en Pauline met Hugo, waar wij ons best gaan doen om Nederland goed te vertegenwoordigen

 

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?
De samenwerking tussen hond en geleider. Samen trainen, zien dat je als team steeds beter gaat samenwerken en op elkaar ingespeeld raakt. Wij doen vooral de monosporten maar sluiten ook regelmatig aan bij de sledehonden weekenden en wedstrijden. De sfeer die erbij hoort is super.


Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?
Wij denken niet dat we van de honden offers verwachten. Als de honden zien dat we fietskleding aan hebben en de fietsen pakken, staan ze al te stuiteren om mee te gaan. De honden vinden het prachtig om te rennen en zetten zich altijd in.


Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?
We proberen 2x hooguit 3x per week de honden in het harnas te laten lopen. We werken allebei onregelmatig maar proberen voor de honden zoveel mogelijk regelmaat in de trainingen te brengen. Vooral als we trainen richting een wedstrijd.


Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?
De honden krijgen allemaal een, naar ons idee, goede brok. Aangevuld met supplementen voor herstel.


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?
Ja, vooraf krijgen de honden een shake om ze ook mee af te wateren en na de training een shake voor (spier) herstel.


Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?
De honden zijn bij ons in huis, waar ze alle rust hebben. Hun favoriete bezigheid is dan vooral bankhangen. In de zomerperiode lopen ze niet in het harnas. Dan lopen ze vooral in de tuin, zitten op de sup, hollen door het water of rennen lekker los. Aan het einde van de zomer, voordat de trainingen worden opgepakt, laten we alle honden fysiek nalopen zodat we zeker weten dat ze goed in hun vel zitten voor het komende seizoen. Overigens doen we dat tijdens het seizoen ook en we blijven ze altijd monitoren of het goed gaat.


Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?
Nee, een team wat goed zorgt voor de honden is een team waar we graag naar kijken.


Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?
We vinden FairPlay erg belangrijk. Iemand die een wedstrijd wint zonder FairPlay, is geen winnaar. Wij doen er zelf ook aan. Als een ander team je voorbij gaat, probeer je niet te hinderen. Als een team problemen heeft op de trail dan help je. Dat is met monosport uiteraard makkelijker dan met meerdere honden voor je wielen.


Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?
Wat is eerlijk… Wij vinden het eerlijk als je zorgt voor elkaar en voor je honden. De omstandigheden zijn nooit hetzelfde voor elke sporter. Het kan gebeuren dat de 1e start in de regen terwijl de laatste start en de zon schijnt. Niet elke sporter heeft hetzelfde gewicht, een even snelle en sterke hond of hetzelfde lichte materiaal. Maar iedereen heeft de kans om te winnen, te vallen of te verliezen. 
Van belang is dat als je over de finish komt, je trots bent op je hond, op je rit die je gereden hebt. Of je dan gewonnen hebt of niet, vinden wij dan niet zo belangrijk. Je doet je best om samen zo hard en zo goed mogelijk te rijden, maar het gevoel van alles gegeven te hebben samen, samen een goede rit hebben gereden, dat maakt de sport mooi en geeft een glimlach op je gezicht.


Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?
Geen idee, voorlopig hebben we nog relatief jonge honden en sporten we nog lekker door. Maar als we ermee stoppen, dan hebben we vast nog een aantal honden om van te genieten.
 

 

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png