Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

Donker 2.jpeg
Donker 1.png

De volgende titels of beste resultaten heeft Stefan reeds in de wacht gesleept:
-    2x europees kampioen in 2018 en 2020
-    vice wereldkampioen in 2019
-    meervoudig Nederlands kampioen 

Wie is Stefan Donker?

Stefan is 34 jaar en woonachtig in Veldhoven. Vanaf mijn 11de levensjaar ben ik begonnen met de sledehondensport. Onder de teamnaam Tartok Speed zal ik meedoen in de 6 honden klasse op het IFSS Europees Kampioenschap gehouden in Leipa, Duitsland. Gesteund door door het hele Tartok Speed team, dit is iets wat we als gezin (Ilse en dochter Zohra) doen, samen met onze roedel van 14 honden. Wij zullen ons uiterste best doen met onze honden om het hoogst mogelijke te bereiken op dit kampioenschap.

De afgelopen jaren is het in de sneeuw redelijk gelukt om met de beste mee te doen. Het dryland kampioenschap is iets anders, maar we gaan onze training aanpassen om ook op dit kampioenschap hoge ogen te gooien.

 

De volgende titels of beste resultaten heeft Stefan reeds in de wacht gesleept:

  • 2x europees kampioen in 2018 en 2020

  • vice wereldkampioen in 2019

  • meervoudig Nederlands kampioen

 

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?

Onderdeel zijn en leiden van een roedel honden. Hoe kun je zo veel mogelijk plezier hebben met je groep honden en tevens ervoor zorgen dat ze samenwerken. De honden zijn altijd enthousiast en hebben allemaal een eigen karakter. De kunst is om al die karakters te managen en er een geheel van te maken zowel in de roedel thuis als in het team.  Daarnaast bevat deze sport 3 facetten die wij heel mooi vinden: het bezig zijn met honden, sportief bezig zijn en je komt op de mooiste plekjes in de natuur.

Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?

De honden zijn zo enthousiast en hebben alle vrijheid. Je bent samen bezig en dat vinden de honden heel leuk. Daarnaast staan ze voor je dus dwingen lukt niet. Persoonlijk denk ik dat een hond waar je actief mee bezig bent gelukkiger is, dan een gemiddelde huishond die op de bank mag liggen met veel koekjes en overgewicht.

Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?

Dat is zeker waar, sterker nog je moet de trainingen aanpassen per seizoen, afhankelijk waar de kampioenschappen zijn. Als je weet dat het sneeuw kampioenschap op een vlak parcours is moet je het team anders voorbereiden dan op een heuvelachtig parcours in de bergen. Wij trainen minimaal 4x in de week. De afstand bouwen we op vanaf september tot eind december dat we naar de sneeuw gaan. Elke training is weer maatwerk, vooral omdat we heel afhankelijk zijn van het weer en de luchtvochtigheid. In de trainingen werken we ook met kleine en grote teams. Dit wisselen we af om zwaar of snel te kunnen trainen.

Daarnaast worden de honden meerdere malen per jaar begeleidt en gecontroleerd door de Healthhoeve. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van sport honden.

Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?

Dit is een van de belangrijkste factoren. Veelal krijgen honden brokken, dat is zeker makkelijk, maar niet toereikend voor hetgeen wij doen. Wij hebben verschillende voedingsschema’s afhankelijk van de periode in het seizoen. Voor de opbouw waarin we kort trainen en de honden spierkracht moeten krijgen hebben ze andere voedingsstoffen nodig, dan in het wedstrijd seizoen waar we vooral op snelheid lopen. Dit is de reden waarom wij veel vers vlees voeren. Daarin kunnen we zelf kiezen welke samenstelling we geven afhankelijk van de behoeftes in die periode. Naast het verse vlees geven we gesperste brokken en een gepofte rijstmix. In het trainingsseizoen voeren wij de honden 3x per dag. We beginnen met een soep voordat we gaan trainen zodat ze voldoende vocht binnen hebben. Dan binnen 1 uur na de training of wedstrijd krijgen ze een volledige maaltijd. Dan aan het einde van de dag nogmaals een maaltijd met de energie bronnen voor de training/wedstrijd de volgende dag.

Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?

Ja supplementen zijn zeker heel belangrijk. We zeggen altijd een topsporter kan ook niet alleen presteren op een bord pasta. Wij voeren dagelijks palaMOUNTAINS Exceed bij de voeding. Dit zorgt dagelijk voor een juiste doses vitamines, mineralen en de omega’s 3,6 en 9. Deze gepatenteerde vloeibare formule wordt ook daadwerkelijk voor 99% opgenomen door de hond en geeft het immuun systeem een boost. Ik zie hierdoor dat de honden fitter en vitaler zijn, waardoor ze heel stabiel zijn het gehele seizoen. We zien steeds meer recovery producten, maar wij geloven vooral in het fit aan de startbrengen van de honden, dan hoef je achteraf minder te corrigeren. Om vooraf, zeker op warme dagen, de honden wel nog extra te ondersteunen gebruiken we de Pre Boost en Recovery. Wederom een vloeibare formulering waar je maar 5ml van hoeft te geven en direct wordt opgenomen door de hond.

Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?

We spelen veel met de honden op een groot veld of gaan lekker met ze wanden in het bos. Daar spelen we met een balletje of gaan we naar het water.

Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?

Als je een team aan het opbouwen bent zeker, dan kijk je naar de teams die goed presteren, maar met name waar je een stabiele roedel ziet. Ik heb veel geleerd van Eddy Streeper uit Alaska waar ik gewerkt heb als handler. In het europese circuit hebben we vooral veel geleerd van Rudi Ropertz.

Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?

Dat is het belangrijkste. Vooral fairplay voor de honden, die doen namelijk altijd meer dan 100% hun best. Daar moet je geen misbruik van maken.

Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?

De sport is zeker eerlijk. Iedereen heeft kans om zijn/haar team voor te bereiden voor wedstrijden. De condities op wedstrijden zijn voor iedereen gelijk. Het gaat over een tijd op een bepaalde afstand dus daar kan weinig aan fout gaan.

Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?

Ik zou zeker honden houden en proberen wat te steppen met de honden of veel wandelen. Daarnaast vinden wij het heel leuk om jonge honden op te voeden en op te leiden tot sporthond.