Wie is Siebren Moolenaar?


Siebren is 32 jaar en woonachtig in Coevorden. Vanaf zijn 18e levensjaar is Siebren begonnen met de sledehondensport. Onder de teamnaam Sirirosca zal Siebren meedoen in de 8 & 6 klasse op het WSA Dryland wereldkampioenschap gehouden in België. Gesteund door Greenheart Premiums, Liberty IT B.V. en M&M Installatie B.V. zal Siebren zijn uiterste best doen met zijn honden om het hoogst mogelijke te bereiken op dit kampioenschap.


Ingrid en ik trainen al jaren voor wedstrijden in de sneeuw en dan specifiek Open klasse, dat wil zeggen meer dan 9 honden voor de slee. Gezien deze klasse er niet is voor dryland, hebben we onze focus verlegd. Vanuit Coevorden zijn er inmiddels al meerdere mushers begonnen. Zo ook Sander Brinks en Timo Smit welke dit jaar hun debuut gaan maken op wedstrijden. We trainen op dit moment alle trainingen met z’n 3’en zij zullen uiteraard ook meegaan naar dit kampioenschap. 


Leuk feitje: naast onze teams zullen er meer Sirirosca’s aanwezig zijn op de wedstrijd, wij gaan in ieder geval voor ze duimen!

De volgende titels of beste resultaten heeft Siebren Moolenaar reeds in de wacht gesleept:
1)    3e WK Zweden Ostersund
2)    Nederlands kampioen open klasse.

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?
Voor mij begon het allemaal met de Siberische Husky en was de sport een vervolg om lekker bezig te zijn met m’n hond. Zoals bekent hebben husky’s mega veel energie en dat straalt af. Daarnaast is het heel fijn om buiten bezig te zijn. Om deze sport goed te kunnen doen komen er heel veel onderdelen samen. Denk aan: honden houden, huisvesting, transport, voeding, training, kamperen, fokken, tot het waxen van je runners.  Het sleeen is voor mij uiteindelijk het mooiste wat er is, dan komt alles samen.


Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?
Wij vragen nooit meer van de honden dan waar we voor getraind hebben en doen alles vanuit enthousiasme. Wij denken dat je meer bereikt met een blije enthousiaste hond. De Siberische Husky is hier echt voor gemaakt en dat merken we weer iedere training als we de harnassen pakken, dan zijn ze echt happy. 


Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?
Wij trainen 4-5x per week en proberen alle aspecten te raken. Het begint met kracht en conditie (blijft bijzonder hoe snel honden dit kunnen opbouwen), waarna we later ook snelheid toevoegen. Omdat we nu in november een Kampioenschap lopen zullen we dit jaar eerder in het seizoen op snelheid gaan trainen. Zo pas je ieder jaar je training aan naar gelang de planning van je wedstrijden. Ons hoogtepunt van seizoen 2022-2023 zal het WK in Vermiglio in de sneeuw zijn.


Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?
Naast dat wij voor het trainen een soort soep geven zodat onze honden voldoende vocht binnen krijgen, voeren wij 2x per dag brokken van Greenheart Premiums. In de zomer geven wij Greenheart Sportline 30/20 en in het trainingsseizoen passen we dit aan naar Greenheart Sportline Grain Free en/of Greenheart Sportline Extreme naar gelang het trainingsschema. Deze laatste 2 producten hebben een hoger eiwit- en vetgehalte waardoor vers vlees bijvoeren niet meer nodig is. Er is geen ander merk welke deze kwaliteit in een brok levert en daarom zie je dat het populair is bij veel grote kennels in onze sport. En tegenwoordig scheelt het je een hoop elektriciteit 😉.


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?
Nee dat doen we niet. 


Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?
Wij wonen in de “middle of nowhere” en hebben 1,5 hectare land. Dit is grotendeels afgezet en daar laten we de honden regelmatig “vrij” lopen. We houden de reuen en teven groep wel gescheiden, omdat er regelmatig teven loops zijn. Als we de honden hier laten spelen kan je goed de groepsdynamiek terugzien.   


Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?
Niet perse 1 team, er zijn veel teams waar we van geleerd hebben. Vanaf de start in de sport heb ik direct een zwak voor de grotere teams gehad en deze ook bijna allemaal bezocht. Het is toch anders om een grote roedel te houden dan 4 honden. Echt heel gaaf om te zien hoe er bijna in ieder land verschillend mee om wordt gegaan. Maar allemaal wel vanuit de passie voor de sledehond!


Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?
Dat is het belangrijkste. Ik vind onze sport een stuk eerlijker dan bijvoorbeeld een hondenshow. De snelste wint en niet anders. Op de kampioenschappen wordt er op doping gecontroleerd bij de honden en dat vind ik een hele goede zaak.


Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?
Door de vele aspecten die ik ook al in vraag 1 heb beantwoord vind ik niet dat iedereen evenveel kansen heeft. Het is een dure sport en kost veel tijd. Een combinatie die niet helemaal lekker ligt. Maargoed de drempel is voor iedereen even hoog, het ligt aan de musher hoe hij of zij hiermee omgaat. 


Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?
Voorlopig denk ik daar nog niet aan, dat zien we tegen die tijd wel 😊. 
 

 

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png