Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

De volgende titels of beste resultaten heeft Flying Killers Hailey reeds in de wacht gesleept:
-    1e plaats 2021 Kivo Kempentrail DS1 
-    1e plaats 2021 Echten, Bruinisse en Lilse Bergen in DS1

Wie is Sanne Visser?

Sanne is 29 jaar en woonachtig in Eesveen. Vanaf haar 24e levensjaar is Sanne begonnen met de sledehondensport. Onder de teamnaam Dogscooter team Power and Speed by Paws and Feet zal Sanne meedoen in de DS1 klasse op het IFSS Europees Kampioenschap, gehouden in Leipa, Duitsland. Gesteund door alle vrienden zal Sanne haar uiterste best doen met haar hond om het hoogst mogelijke te bereiken op dit kampioenschap.

 

De volgende titels of beste resultaten heeft Flying Killers Hailey reeds in de wacht gesleept:

  • 1e plaats 2021 Kivo Kempentrail DS1

  • 1e plaats 2021 Echten, Bruinisse en Lilse Bergen in DS1

 

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?

Ik vind de sledehondensport enorm leuk omdat je samen met je hond kan werken. Om het hoogste doel te bereiken, combineer je het samenwerken en het plezier voor beide partijen, om vervolgens gezamenlijke prestatie(s) te kunnen leveren.

Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?

Nee ik verwacht deze niet van mijn honden, zelf probeer ik zo fit mogelijk te blijven om het zo plezierig mogelijk te maken voor mijn hond om met mij samen te werken. Ik vind dat mijn hond altijd een topprestatie levert, ongeacht de uitkomst en zodoende wil ik met hun absoluut geen offers maken. Voor ons is er een doel vastgesteld, maar voor mijn honden is vooral fantastisch dat we samen kunnen knallen. Zij slapen er niet anders om óf en zo ja, welke titel we behalen.
Wel wanneer het plezier in de sport door eventuele gemaakte offers in het geding komt, en dat wil ik absoluut voorkomen.

Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?

Mijn honden hebben een trainingsschema waar we na de zomer mee beginnen om weer voor de wielen te kunnen rennen.
In de zomer hebben de honden veel gezwommen (naast de sup) om in vorm te blijven en wandelen we enorm veel.
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan mijn trainingsschema dan gevolgd worden zodra we wensen te startten met trainen voor de wielen. Voor mijzelf is het een combinatie van mtb-en, step, suppen en veel wandelen om fit te blijven. Door het wisselen kan ik elke dag actief zijn met en zonder honden.

Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?

Mijn voedingspatroon bestaat uit een smoothie in de ochtend, lunch van brood of yoghurt en gevarieerd avond maal. Voor mijn honden betekend dat hoogwaardig voer met suppletie.

Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?

Ja mijn honden krijgen suppletie voor maximale ondersteuning op meerdere vlakken, denk hierbij aan recovery, hydratatie en spieropbouw.

Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?

Binnen ons huishouden hebben wij een redelijke structuur, naast de dagelijkse activiteiten zoals wandelen en zwemmen wordt er vooral veel geslapen. In de sportperiode blijven we dagelijks veel wandelen, dit is de basis voor ons. Vanuit daar voegen we trainingen toe en daartussen blijven de rustperiodes gelijk.

Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?

Ik vind de manier van trainen van Veronika Navratilova en Marcel Ducak enorm gaaf om te zien.

Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?

Ik vind fairplay heel erg belangrijk, wanneer je volgens de regels van de sport beweegt is dat voor iedereen het meest plezierig. Alleen wanneer iedereen sportief gedrag vertoont, is onze sport ook veilig voor hond en eigenaar en kunnen wij op hoge snelheden over het parcours bewegen.

Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?

De sledehondensport heeft een grote diversiteit in hondenrassen, eigenaren, leeftijd en niveau. Dit maakt dat ik vind dat niet iedereen evenveel kans heeft om te winnen op regionale wedstrijden, maar wellicht dat dit in de toekomst veranderd wanneer de sport blijkt te groeien. Ik kan me persoonlijk prima vinden in de manier waarop DS1 en BJ1 nu in Nederland is belegd, het is te klein om geheel te splitsen waarmee anders het gehele wedstrijdelement zou komen te vervallen.

Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?

Wanneer ik niet meer aan de sledehondensport op hoog niveau zou kunnen meedoen dan zou ik nog veel meer willen gaan wandelen, meerdaagse trails staan zeker op mijn lijst evenals terug de bergen in voor lange wandeltochten. Voor nu hoop ik deze te combineren met de sport maar mocht ik ooit geen keuze meer hebben dan zou ik hier heel blij van worden.