Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

De volgende titels of beste resultaten heeft Rob de Bruin reeds in de wacht gesleept:
-    2016: NL kampioen Bikejøren & korte cross
-    2017: NL kampioen Bikejøren & korte cross
-    2018: 10th Bikejøren Wch-Polen (niet meegedaan aan de NL kampioenschappen)
-    2019: 6th Bikejøren Ech Belgie, NL kampioen Bikejøren & korte cross
-    2022: 10th Bikejøren Wch Frankrijk

Wie is Rob de Bruin?
Rob is 53 jaar en woonachtig in Well. Vanaf zijn 42e levensjaar is Rob begonnen met de sledehondensport. Onder de teamnaam DutchRacingDog zal Rob meedoen in de Bikejøring klasse op het IFSS Master Dryland gehouden in Leipa, Duitsland. Gesteund door European Pet Pharmacy Nederland zal Rob zijn uiterste best doen met zijn honden om het hoogst mogelijke te bereiken op het WK.


De volgende titels of beste resultaten heeft Rob de Bruin reeds in de wacht gesleept:
-    2016: NL kampioen Bikejøren & korte cross
-    2017: NL kampioen Bikejøren & korte cross
-    2018: 10th Bikejøren Wch-Polen (niet meegedaan aan de NL kampioenschappen)
-    2019: 6th Bikejøren Ech Belgie, NL kampioen Bikejøren & korte cross
-    2022: 10th Bikejøren Wch Frankrijk

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?
De combi en dynamiek tussen mijn honden en mijzelf tijdens het trainen/de race.  


Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?
Ja tot op een zekere hoogte verwachten wij wel wat van onze honden, maar zeker niet boven hun kunnen en altijd geleidelijk opbouwend. Het “offer” is dat ze focus moeten houden tijdens het “werk”. 


Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?
Als het wedstrijd seizoen er weer aankomt en het weer laat het toe, starten wij weer rustig met afstand opbouwen in het harnas. Buiten hun normale dagelijkse gang van zaken wordt er 2-3x per week in harnas getraind. In de zomermaanden houden wij de honden wel in conditie door bv met ze te zwemmen. Voor mijzelf, buiten het trainen met de honden, hou ik mijn fysiek op pijl met MTB-en, hardlopen en crossfit.


Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?
Al onze honden zijn compleet rauw gevoerd (KVV), daarbij krijgen ze dagelijks groente om vezels etc aan te vullen. Ze krijgen 2x per dag eten. Mocht er een hond opeens wat mager worden (hormonen bv door loopse teef in huis) dan gaat de voeding omhoog, veelal verdeeld over 3x per dag.


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?
Ja al onze honden krijgen standaard supplementen vanaf het moment dat we starten met trainen. Dit is vanaf ongeveer 8 maanden.


Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?
Onze honden kunnen dan gewoon “hond” zijn en dat betekent dat ze veel slapen thuis of een beetje rondscharrelen op het terrein en een aantal spelen flink fysiek met elkaar. In de zomer = rustperiode vervalt eigenlijk alleen voor ons het harnas gedeelte en wordt vervangen door zwemmen. Er zit verder geen verschil in hun entertainment/vermaak.


Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?
Nee ik heb geen specifiek team waar ik “tegenop” kijk. Wat ik heel erg kan waarderen is als ik zie dat er waardering vanuit de persoon naar de hond/het team direct na een finish is, hoe kapot/moe je zelf ook bent of teleurgesteld dat er onderweg iets mis is gegaan.


Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?
Erg belangrijk onderdeel. Niet alleen als het publiek meekijkt, maar ook tijdens de trainingen thuis. Gaat om normen en waarden. Naar onze eigen honden, naar andermans honden, naar andere gebruikers van de omgeving en ook de atleten naar elkaar toe.


Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?
Hmmm, die is wat moeilijker….Er zijn 2 verschillende “clubs”, ICF (mono) & IFSS (sleddog). Bij de monosporten zijn er geen verschillen in wedstrijden en de honden. Dat maakt dat iemand met een NB niet zo snel podium zal halen tegenwoordig tegenover de Greysthers en Hounds. Wel heeft de ICF een erg duidelijke klasse verdeling waarbij een Veteraan II niet tegenover een Senior bv komt te staan. Bij de IFSS wedstrijden zie je veelal een verdeling tussen NB & NNB waarbij er vanuit de soort honden bekeken eerlijkere winkansen zijn.


Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?
Dan gaan wij gewoon door maar op een lager pitje met andere doelstellingen. Het is niet iets wat we er voor de hobby bijdoen maar echt een manier van leven geworden bijna vanaf dag 1.