Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

De volgende titels of beste resultaten heeft Marjolein Bil reeds in de wacht gesleept:
-    5e plaats 2017 ICF EK Bikejoring 
-    8e plaats 2017 IFSS WK Bikejoring
-    7e plaats 2019 IFSS EK Skijoring 2 hondenklasse

Wie is Marjolein Bil?
Marjolein is 36 jaar en woonachtig in Kwadendamme. Vanaf haar 29e levensjaar is Marjolein begonnen met de sledehondensport. Marjolein zal meedoen in de 4 hondenklasse en bikejoring op het IFSS Europees Kampioenschap gehouden in Leipa, Duitsland. Gesteund door Happy Dog zal Marjolein haar uiterste best doen met haar honden om het hoogst mogelijke te bereiken op het EK.


Ik ben begonnen met canicrossen met mijn twee Border Collies, Zepp en Zavie. Destijds kon je nog heel ver komen met je Border Collies als je zelf een beetje kon hardlopen. In 2015 ben ik Nederlands kampioen Canicross geworden met Zavie. De sport is de laatste jaren hard gegroeid en toen we eenmaal in het wereldje zaten, kwamen we erachter dat er nog veel meer bestond dan alleen hardlopen met je hond. Ik vind alles gaaf om te doen, canicrossen, steppen, bikejoring, skijoring, met meerdere honden voor de kar of de slee. Daarom zijn er langzaam steeds meer honden bij gekomen. Nu heb ik een mooie roedel van 9 honden, waar ik al deze sporten mee bedrijf.


De volgende titels of beste resultaten heeft Marjolein Bil reeds in de wacht gesleept:
-    5e plaats 2017 ICF EK Bikejoring 
-    8e plaats 2017 IFSS WK Bikejoring
-    7e plaats 2019 IFSS EK Skijoring 2 hondenklasse

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?
Dat je samen met je honden een team vormt en dat je honden er zoveel plezier aan hebben. Je bent coach, trainer en atleet tegelijk. Je moet je honden coachen en trainen en je moet zelf fit zijn. En dit alles samen met je beste maatjes.


Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten?
Voor de honden is het belangrijk dat ze plezier hebben in wat ze doen. Voor hun maakt het geen verschil of ze nou een wedstrijd lopen of een training, ze willen gewoon een mooie rit hebben. Als je niet goed presteert, of als je niet presteert zoals je zou verwachten, dan ligt dat nooit aan de honden maar aan jou, dan ben jij niet de goede coach/trainer geweest of zelf niet fit genoeg.


Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jou en de honden er ongeveer voor jou uit?
De honden trainen in harnas 3-4x per week in het seizoen. Per training varieer ik van lengte, zwaarte en ondergrond en van onderdeel. Ik train ze met de kar, al canicrossend, met de step of de fiets. Mijn honden spelen en rennen in de tuin, waar ik een groot uitrenveld heb. Zelf train ik 6-7 dagen per week.


Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?
Ze krijgen 2x per dag een bak sportbrokken van happy dog dat speciaal ontwikkeld is voor de sledenhondensport. Deze brok bevat extra eiwit. Daarnaast worden ze afgewaterd met een pre start en krijgen ze na de training een recovery shake. Als beloning krijgen ze vers vlees.


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?
Ja de prestart en recovery shake.


Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?
Tijdens de zomerstop gaan ze mee zwemmen en los mee hardlopen. We werken naar een grote wedstrijd toe, we bouwen de trainingen langzaam op in afstand en frequentie, daarnaast gaan we richting de grote race steeds meer wedstrijden lopen om de honden te laten wennen aan het wedstrijdritme en spanning.


Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?
Antwoord: Rudy Ropertz heeft mij altijd geïnspireerd
Vraag 8: Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?
Antwoord: het is heel belangrijk dat de hondensport eerlijk en zuiver blijft. Zowel voor de gezondheid als de veiligheid van onze honden
Vraag 9: Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?
Antwoord: Grotendeels wel, maar er zijn ook wedstrijden waar je meer vriendjes politiek ziet en sommige personen een gunstigere positie in de startlijst krijgen.
Vraag 10: Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?
Antwoord: ik zal altijd de sledehondensport op een bepaalde discipline willen blijven bedrijven. Er is zoveel mogelijk, zoveel disciplines, individueel of in team.