Wie is Jessica Gommers?
Mijn naam is Jessica, ik ben 50 jaar en woonachtig in Zoelen. Rond mijn 38e levensjaar ben ik begonnen met de sledehondensport. Mijn European Sled Dog , LIV en ik gaan onder de teamnaam EpicSportDogs meedoen in de Bikejoring Master klasse op het IFSS Master Dryland gehouden in Leipa, Duitsland. Gesteund door Kynocompleet, Sledwork, Dogmeat en Blast Cycling Wheels zullen LIV en ik onze uiterste best doen om het hoogst mogelijke te bereiken op dit kampioenschap.

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?
Het opleiden en begeleiden van een jonge hond en kijken hoe je samen kunt groeien in de sledehondensport. Daardoor kun je als team alleen maar closer en beter worden en genieten van het samen bezig zijn. 


Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?
Belangrijkste bij ons is dat een hond, hond kan en mag zijn. Het trainen is geen straf voor ze en je moet ze eerder afremmen dan motiveren.


Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?
In het seizoen trainen we 3x per week met de step of MTB en dan in het weekend soms nog een wedstrijd. Verder doen ze aan balanstraining om hun core en lichaamsbewustzijn te stimuleren. In de zomer gaan ze mee kanoën, suppen en zwemmen. Een aangepaste training waar ze veel voldoening uit halen en ook goed hun conditie mee op peil houden. 


Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?
Hun voedingspatroon ziet er afwisselend uit qua KVV. Ze krijgen 3 vleesmaaltijden per dag en deze worden  aangevuld met supplementen.


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?
Ja, om hun voeding en opname van de voeding te optimaliseren krijgen ze suppletie. Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden.

 

Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?
Lekker wandelen in de uiterwaarden, bos of op het strand  is voor zowel mij als de honden genieten. Als kers op de taart dan lekker samen relaxen en genieten voor de kachel. 


Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?
Er is geen specifiek team. Waar ik wel van kan genieten en waardering voor heb is als ik zie dat atleten bewust met hun honden omgaan en hun hond jong of oud qua verzorging op nummer 1 zetten tov hunzelf.


Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?
Fairplay naar je hond en naar de andere atleten is essentieel en begint bij jezelf. Mijn motto is blijf dicht bij jezelf, dan komt het zeker goed.


Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?
Over het algemeen wel. Denk bijvoorbeeld aan je trainingsopbouw en methodiek. Je hebt veel zelf in de hand, al is de wedstrijd op zich een momentopname en moet alles kloppen.


Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen, kunnen doen, wat zou je dan willen doen?
Plezier hebben met mijn honden op een aangepast level. Samen rondtrekken met een buscamper en lekker hiken in Noorwegen en Zweden…. Maar tot dan geniet ik en zij nog met volle teugen van alle mooie en uitdagend avonturen die op ons pad komen. 
 

 

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png