Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

De volgende titels of beste resultaten heeft Femke Schuurman reeds in de wacht gesleept:
-    6de plaats 2022 wereldkampioenschap dogscooter 1 hond
-    5de plaats 2022 wereldkampioenschap mix relay team als stepper van het team.
-    (Meerdere 1ste en 2de plaatsen seizoen 2021/2022 in Nederland en België)

Wie is Femke Schuurman-Meeusen
Femke is 36 jaar en woonachtig in Heteren. Vanaf haar 29ste levensjaar is Femke begonnen met de sledehondensport. Onder de teamnaam “Dogscooter Team Power and Speed by Paws and Feet” zal Femke meedoen in de dogscooter 1 hond klasse op het IFSS Europees Kampioenschap gehouden in Leipa, Duitsland. Gesteund door PalaMOUNTAINS zal Femke haar uiterste best doen met haar hond Nico om het hoogst mogelijke te bereiken op dit kampioenschap.


De volgende titels of beste resultaten heeft Femke Schuurman reeds in de wacht gesleept:
-    6de plaats 2022 wereldkampioenschap dogscooter 1 hond
-    5de plaats 2022 wereldkampioenschap mix relay team als stepper van het team.
-    (Meerdere 1ste en 2de plaatsen seizoen 2021/2022 in Nederland en België)

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?

Dat gevoel van samen een route rijden, een goede rit hebben gereden. Dat geeft zo’n gelukzalig gevoel. Dan maakt het niet uit wat mijn tijd is of op welke plaats ik ben geëindigd. Dat gevoel is onbetaalbaar.


Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?
Nee, die hond heeft namelijk geen idee dat hij topsport doet. Hij doet iets wat hij leuk vindt. Ik vind niet dat een hond offers moet brengen omdat ik zo graag met hem wil (top)sporten. Ik denk overigens ook niet dat mijn honden offers brengen hiervoor.


Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?
Ik ga in principe 3x in de week met de honden naar het bos. We trainen dan verschillende disciplines (canicross, dogscooter of bikejöring). Daarnaast maken we dan daarna wandelingen door het bos. Thuis hebben we ongeveer 3000m2 tuin afgezet waarbinnen ze de rest van de week lekker vrij kunnen rennen. ’s Avonds liggen ze in de woonkamer / op de bank bij ons. Zelf loop ik daarnaast nog hard bij een atletiekvereniging, 1x per week op de baan. Ook loop ik dan nog minimaal 1x per week zelf hard zonder hond en pak ik ook de mountainbike graag zonder hond.


Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?
Onze honden krijgen 2x per dag vers vlees met extra vocht, in de ochtend en ’s avonds voor het slapen gaan. 


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?
Ze krijgen dagelijks PalaMOUNTAINS bij hun avondeten. Daarnaast krijgen ze een zelf samengestelde herstelshake na het trainen met o.a. PalaMOUNTAINS Exceed pre-boost&recovery. 1 van mijn oude honden, niet meer actief in de sport, krijgt daarnaast supplementen om hem te ondersteunen bij zijn artrose.


Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?

Lekker op de bank hangen samen. De regel is in ieder geval binnen in huis is het rust. Buiten mogen ze rennen, spelen en stoeien.


Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?
Nee, niet echt een team, dat komt ook omdat ik zelf voornamelijk een monosporter (met 1 hond) ben. Ik zou wel zo goed willen kunnen biken als Bianca Koole, zo makkelijke lopen als Paulina Twornicki en zoveel lef hebben op de scooter als Monica Keers.


Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?
Ik vind fairplay belangrijk, ik doe daar zelf wel aan. Als ik op een wedstrijd iemand tegenkom waarvan ik twijfel of het wel goed gaat dan check ik dat eerst voordat ik verder ga (zoals het hoort naar mijn idee). En er kan altijd iets gebeuren onderweg, je sport immers met dieren. Maar dan ga je ook eventueel na de finish nog even naar iemand toe om je excuus aan te bieden en te kijken of er geen schade is.


Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?
Wanneer is iets eerlijk? Moet dan iedereen hetzelfde gewicht hebben? Alle honden van hetzelfde ras zijn? Ik denk dat dat heel lastig is, het is net als in de paardensport. Jij en de hond(en) hebben een bepaalde aanleg, talent en doorzettingsvermogen nodig. Maar als de klik er niet is kan dat maar zo alsnog geen succes zijn.


Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?
paardensport, mountainbiken, hardlopen.