Wie is Arno van Zoggel?

Arno is 56 jaar en woonachtig in Heesch en sinds 2004 actief in de sledehondensport. Onder de teamnaam Team Tahouka zal Arno meedoen in de Step 2 honden klasse op het WSA Dryland wereldkampioenschap gehouden in België. Gesteund door Avazo administratie & advies / Greenheart premiums / Tasty Solutions / Covetrus / M2Wear team en promowear en TNES zal Arno zijn uiterste best doen met zijn honden om het hoogst mogelijke te bereiken op dit kampioenschap.

 

De volgende titels of beste resultaten heeft Arno van Zoggel reeds in de wacht gesleept:

Nooit eerder deelgenomen aan NK, EK of WK in de hondensport, wel vele podiumplaatsen, waaronder ook vele 1e plaatsen.

 

Wat vind je zo leuk aan het sledehondensporten?

Antwoord: De honden geven veel positieve energie. Het is heerlijk om met ze te werken en samen tot een hecht team te komen. Dus kort gezegd, het bezig zijn met de honden.

Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die ook van honden te verwachten ?

Nee, een hond blijft een dier wat afhankelijk is van de zorg die wij mensen hen geven. Deze dient goed en hoogstaand te zijn. Een hond kun je niet vragen offers te brengen voor het plezier van de musher.

Als menselijke topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Maar hoe zit dit met een sporthond ? Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek voor jouw en de honden er ongeveer voor jou uit?

Uiteraard ben je als team afhankelijk van je zwakste schakel. Over het algemeen is dat de musher. Een sporthond dient goed getraind aan de start te staan. Onze trainingen zijn afwisselend. We trainen gemiddeld 4 a 5 keer per week, afwisselend op kracht en snelheid. Zowel in groot team voor de kar, als in kleine teams voor de step. Dit om het uitdagend en interessant te houden voor de honden. Elke training is een verassing.

Voeding is voor een sporthond erg belangrijk, hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?

Voeding kan een hond maken of kraken. Goede voeding is heel belangrijk. Wat is goed en wat is slecht? Wij zijn van mening dat echt slechte voeding niet meer bestaat. Elke hond is net als elk mens anders, en reageert anders op bepaalde voeding.
Wij voeren de brokken van Greenheart Premiums. Op de momenten dat ze aan hevige training of omstandigheden worden blootgesteld worden ze bijgevoerd met KVV. Daarnaast natuurlijk ook regelmatig een welverdiende snack.


Gebruik je als toevoeging op jouw dagelijkse voeding voor de honden ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?

Niet consequent. Als we zien dat de honden wat extra’s nodig hebben springen we hier wel op in, maar wij zijn van mening dat als de hond een goede uitgebalanceerde voeding krijgt, toevoegingen als supplementen overbodig zijn. Wel werken we met een herstel-shake voor na de arbeid.

Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen voor de honden. Op welke manier zorg je dat de honden voldoende rust krijgt? En wat is jouw favoriete bezigheid met de honden in een rustperiode?

Zeker krijgen onze honden ook rust. We trainen een aantal dagen achter elkaar en daarop volgt altijd een rustdag. We hebben een mooie ruime speelweide, waar ze op de momenten dat we thuis zijn ook allen gezamenlijk in lopen. Daar zijn voldoende plekken waar ze lekker kunnen liggen en rusten, schuilen bij minder goed weer, maar er is ook voldoende ruimte als ze willen ravotten. Onze favoriete bezigheid in de rustperiode is kroelen met de honden.

Is er een sledehonden team die voor jou een voorbeeldfunctie heeft?

? Niet perse 1 team. Door contact te hebben met andere teams probeer je wel eens wat uit of een andere trainingsmethode

Wat vind je van Fairplay? En doe je zelf ook aan Fairplay?

Fairplay is erg belangrijk. Niet alleen om het plezier in de sport te behouden, maar zeker ook voor de veiligheid van mens en dier op de wedstrijden/ evenementen. Een musher die de regeltjes niet kent, of zijn/haar eigen regeltjes hanteert kan voor gevaarlijke situaties zorgen. In het heetst van de strijd gebeuren er ooit dingen, en we blijven natuurlijk met dieren bezig, dus er kunnen altijd onvoorziene of onbedoelde situaties ontstaan. Het is maar net hoe je er na afloop mee omgaat.

Vind je de sledehondensport eerlijk? Vind je dat iedereen evenveel kans heeft om te winnen?

Is de sledehondensport eerlijk? Wij denken dat het eerlijker kan. Er zijn uiteraard regels en richtlijnen, maar wij zijn van mening dat niet iedereen evenveel kans maakt om te winnen. De mensen die het financieel breder hebben kunnen simpelweg beter en lichter materiaal aanschaffen dan de mensen met een kleiner budget. Dit zelfde met betrekking tot aanschaf van honden.
Is dit eerlijk? Nee wij vinden van niet, maar dit zie je in elke tak van sport.

Stel dat je niet meer aan sledehondensport op hoog niveau zou mogen / kunnen doen, wat zou je dan willen doen?

Dit is een vraag waar we helaas steeds vaker over na moeten denken. De honden worden een dagje ouder, en ze naderen een leeftijd waarbij topsport lastiger wordt. Nemen we genoegen met de middenmoot van de sprint, of moeten we toch andere keuzes gaan maken? Bezig blijven met de honden en de honden bieden wat ze leuk vinden is in elk geval een must. Hoe dit dan in te vullen is nog niet helder. Mogelijk inderdaad genoegen nemen met de middenmoot van de sprint, of wie weet ooit een switch van discipline.

 

Sledehonden
Sport Club Nederland

Doelstelling van de SSC-NL is de sledehondensport te bevorderen, in de ruimste zin des woord. 

IFSS logo ssc-nl sledehonden oranje.png